Economia sociala - provocare pentru mediul socio-economic – ID 310390

Informații generale despre proiect

CIT-IRECSON CENTRUL DE INFORMARE TEHNOLOGICĂ S.R.L. implementează proiectul Economia sociala - provocare pentru mediul socio-economic”, Contract nr. PEO/103/PEO_P4/OP4/ESO4.1/PEO_A52/3104390, Cod SMIS 2021+: 310390, în parteneriat cu CENTRUL PENTRU AFACERI SOLIDARE S.R.L.

Prin proiect se dezvoltă oportunități crescute de înființare de noi afaceri sociale inovative prin acordarea unei subvenții de max. 496380 lei pentru înființarea a 22 de întreprinderi sociale de către persoane fizice, cu reședința sau domiciliul în mediul rural sau urban în regiunile de implementare a proiectului, respectiv Nord-Vest, Centru, Vest și Sud-Muntenia și care intenționează să dezvoltarea unei afaceri sociale.

Obiectivul general

Dezvoltarea sectorului economiei sociale și a bunăstării comunitare prin sprijinirea înființării a 22 de întreprinderi sociale și creșterea abilității persoanelor de a materializa idei de afaceri sociale inovative prin dezvoltarea competențelor antreprenoriale și manageriale pentru 132 de persoane care doresc să înființeze întreprinderi sociale în mediul urban.

Obiectivele specifice ale proiectului

OS1.Cresterea conștientizării si crearea unei atitudini pozitive fata de cultura antreprenoriala bazata pe inovare sociala si tehnologica, prin activități specifice de promovare si de informare cu privire la sectorul economiei sociale, dezvoltarea competentelor de antreprenoriat social si manageriale in Regiunea Sud Muntenia, Centru și Nord Vest. In cadrul acestor actiuni se vor promova si beneficiile participarii femeilor la programele de sprijin pentru infiintarea de intreprinderi sociale, respectiv pentru initierea unei afaceri si a ocuparii pe cont propriu.

OS2. Cresterea capacitatii individuale de ocupare pe cont propriu a persoanelor din GT, respectiv tineri cu varsta de peste 30 ani pana la 35 ani, someri, someri de lunga durata, persoane din grupuri dezavantajate pe piata muncii, persoane inactive prin consiliere, formare profesionala asistenta si sprijin pentru initierea afacerilor din domeniul economiei sociale. Se va urmari facilitarea ocuparii pe cont propriu a cel putin 132 de persoane din grupul tinta din Regiunile mai putin dezvoltate din Romania. Toate persoanele apartinand grupului tinta vor urma cursurile de formare de dezvoltare a competentelor in antreprenoriat social bazate pe inovare iar participantii la curs vor invata ce este si cum se elaboreaza un plan de afaceri (teorie si practica) iar la finalul cursului se vor acorda minim 122 de certificate ce vor atesta competentele dobandite.

OS3. Dezvoltarea de oportunitati crescute de infiintare de noi afaceri sociale (finantarea a 22 intreprinderi sociale) ce vor genera pe termen scurt si lung noi locuri de munca adresate grupurilor vulnerabile, fapt ce va contribui la dezvoltarea si cresterea competitivitatii Regiunilor mai putin dezvoltate din Romania si la promovarea incluziunii sociale, precum si la dezvoltarea sociala si inteligenta a unui mediu economic durabil. Toate persoanele apartinand grupului tinta vor avea oportunitatea de a participa in cadrul unui proces de selectie transparent, echidistant si obiectiv al planurilor de afaceri, cu respectarea procedurilor schemei de minimis, in urma caruia vor fi selectate 22 planuri de afaceri.

OS4. Cresterea ratei de ocupare in randul persoanelor vulnerabile in diferite sectoare economice, prin finantarea a 22 de idei de afaceri start-up (intreprinderi sociale) prin intermediul schemei de ajutor de minimis. Persoanele selectate in vederea finantarii ideilor lor de afaceri prin schema de minimis vor beneficia de consiliere/ consultanta/mentorat in cadrul parteneriatului proiectului si vor putea folosi cunostintele solide acumulate pentru implementarea planurilor de afaceri. Prin proiect vor fi create cca. 136 de locuri de munca.

Grupul țintă

Grupul tinta va fi format din 132 persoane care doresc sa inițieze o afacere sociala in scopul ocupării pe cont propriu (persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, tineri cu vârsta de peste 30 ani, șomeri, șomeri de lungă durată, persoane din grupuri dezavantajate pe piața muncii, persoane inactive) si creării de noi locuri de munca adresare grupurilor vulnerabile in Romania din Regiunea Centru, Regiunea Nord Vest, regiunea Vest si Regiunea Sud Muntenia. Grupul tinta este format din persoane fizice, cu domiciliul in regiunile de implementare a proiectului si care intenționează sa infiinteze o intreprindere sociala in mediul urban in unul din judetele componente ale celor 4 regiuni si carora le sunt adresate actiuni complexe si integrate in vederea asigurarii unei sustenabilitati a interventiei in conformitate cu Ghidul solicitantului – Conditii specifice „Sprijin pentru infiintarea de intreprinderi sociale in mediul urban”.

Grupul tinta, urmare analizelor făcute, este definit si va fi structurat dupa cum urmeaza:60 persoane inactive; 40 tineri; 15 someri; 17 persoane din grupuri dezavantajate pe piața muncii

Selectia participantilor in GT al proiectului se va realiza in functie de:

  • criteriile de selectie a grupului tinta stabilite prin Cererea de finantare, respectiv:
    • persoane aflate in cautarea unui loc de munca, tineri cu varsta de peste 30 ani pana la 35 ani, someri, someri de lunga durata, persoane din grupuri dezavantajate pe piata muncii, persoane inactive;
    • intentioneaza sa infiinteze o afacere sociala;
    • candidatii trebuie sa aiba domiciliul sau resedinta in Regiunea de Dezvoltare Regiunea Centru, Sud Muntenia si Nord Vest;
    • principiul egalitatii de sanse (din cei 132 selectati in GT 40vor fifemei);
  • regula “primul venit, primul servit”, cu conditia indeplinirii criteriilor de selectie a grupului tinta stabilite prin proiect si pentru realizarea nr. minim cursanti, nr. minim de femei (minim 40) si pana la completarea grupelor aferente cursurilor de formare.

Persoanele interesate vor depune la sediul proiectului (beneficiar sau partenerii acestuia) fizic sau on-line sau vor înmâna experților grup țintă dosarul personal în vederea înscrierii în grupul țintă.

Metodologia de selecție a grupului țintă.

 

Rezultate așteptate ale proiectului

  • Selecția și înscrierea în grupul țintă a min. 132 de persoane;
  • 132 de persoane care participă la cursul de dezvoltare antreprenoriat social;
  • 122 de persoane participante la „Atelierul ideilor de afaceri sociale”;
  • Concurs de afaceri organizat și min. 22 de idei de afaceri sociale selectate;
  • Înființarea a min.22 întreprinderi sociale în mediul urban;
  • 136 locuri de muncă create și menținute.

 

METODOLOGIA PRIVIND ORGANIZAREA COMPETIȚIEI PLANURILOR DE AFACERI

Astăzi, 5 iunie 2025, a fost publicată METODOLOGIA PRIVIND ORGANIZAREA COMPETIȚIEI PLANURILOR DE AFACERI, în cadrul proiectului „ECONOMIA SOCIALĂ - PROVOCARE PENTRU MEDIUL SOCIO-ECONOMIC”, cofinanțat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN+, Programul Educație și Ocupare 2021 – 2027, Cod Proiect: 310390, însoțită de anexele necesare înscrierii planurilor de afaceri la competiție.

Metodologia de selectie planuri de afaceri ID 310390

Anexe  - Metodologia de selectie planuri de afaceri ID 310390

 

Slideshow
Economia sociala - provocare pentru mediul socio-economic – ID 310390