Obiectivul general al proiectului consta in dezvoltarea antreprenoriatului in randul romanilor „din Diaspora” prin stimularea initiativei antreprenoriale in rândul a 336 de persoane fizice (someri, persoane inactive, persoane care au un loc de munca si înfiinţeaza o afacere în scopul crearii de noi locuri de munca), prin sprijinirea lor pentru înfiinţarea de afaceri inclusiv prin oferirea lor a unui suport financiar pentru 40 de afaceri prin oferirea de micro-granturi.
Scopul final al proiectului este ca prin educatie non-formala antreprenoriala la nivel national, bazata pe inovare si transfer tehnologic, sa creasca abilitatea persoanelor de a materializa ideile de afaceri, acest fapt realizându-se prin promovarea culturii antreprenoriale bazata pe inovare, susţinerea si sprijinirea noilor afaceri înfiinţate.
Ca procedura de selectie, persoanele care participă în proiect (din grupul tinta) vor avea de parcurs cativa pasi:
1 - completarea si transmiterea unui formular minimal de inscriere/ declaratie de intentie.
2 -candidatii parcurg integral setul de teste de profilare antreprenoriala pe o platforma online dezvoltata in proiect; testarea va fi completata de o scrisoare de intentie/ motivatie cu privire la motivele pentru care solicita intrarea in grupul tinta si parcurgerea programului antreprenorial;
3 - Inregistrarea propriu-zisa cu completarea integrala a documentatiei din dosarul de inscriere.
Criteriile minimale de calificare pentru participarea in proiect (grup tinta):
a. intentioneaza sa infiinteze o afacere nonagricola in mediul urban (cu obligativitatea crearii de minim 2 locuri de munca si a angajarii de minim 2 persoane avand domiciliul sau resedinta in Romania);
b. isi au resedinta sau domiciliul in mediul rural sau in cel urban, in regiunile mai putin dezvoltate ale Romaniei, respectiv Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est sau Sud Muntenia;
c. au varsta de minimum 18 ani
d. poseda cetatenia romana
e. fac dovada domiciliului sau rezidentei in strainatate in ultimele 12 luni pana la momentul incrierii in grupul tinta (o lista cu exemple de documente pe care ar putea sa le prezinte un beneficiar ca sa faca dovada rezidentei in strainate o pueti consulta aici http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2016-03-28-20897944-0-lista-documente-romanii-din-strainatate.pdf)
IN PLUS,
demonstrează experiență antreprenorială prin documente de înființare a unei societăți comerciale în străinătate, precum și prin documente care să ateste experiența specifică în domeniul în care dorește să inițieze o afacere prin intermediul programului,
sau
demonstrează capacitatea tehnică și profesională printr-un contract de muncă sau de colaborare ori alt document similar, în domeniul în care dorește să inițieze afacerea vizată în cadrul proiectului,
sau
demonstrează cunoștințele de specialitate prin documente recunoscute de statul român, care să ateste absolvirea de studii de specialitate în cadrul unor instituții de învățamânt superior din străinătate, ori prin alte documente ce certifică absolvirea unor cursuri de scurtă durată în domeniul în care dorește să inițieze afacerea vizată în cadrul proiectului.
Grupul tinta va fi implicat in toate activitatile proiectului, incepand cu etapa de informare a publicului si pana la etapa de monitorizare a functionarii afacerilor. Dupa finalizarea selectiei persoanelor beneficiare ale proiectului, acestia vor fi inscrisi in cadrul sesiunilor de instruire (programul de formare antreprenoriala) si ulterior in programul de sprijin pentru intocmirea planurilor de afaceri. In cadrul selectarii Planurilor de afaceri ce vor fi finantate in cadrul proiectului pot participa atat membri ai grupului tinta care au fost instruiti in cadrul programului de formare antreprenoriala, cat si membri ai grupului tinta care nu au participat la acest program (limitarea pentru acestia din urma fiind referitoare la Planurile de afaceri selectate spre finantare, care nu pot fi de mai mult de 10% din totalul Planurilor de afaceri selectate spre finantare). Inainte de deschiderea firmelor, vor beneficia de servicii personalizate de consiliere/consultanta/mentorat si mai apoi vor fi infiintate si demarate intreprinderile acestora. Membrii grupului tinta ale caror Planuri de afaceri au fost selectate vor fi sprijiniti pe perioada implementarii planurilor de afaceri, decontarii sumelor aferente implementarii planurilor de afaceri, dar si pe perioada monitorizarii functionarii si dezvoltarii afacerilor finantate.
Ajutorul de minimis acordat beneficiarilor din Diaspora în baza unui contract de subvenție pentru demararea afacerilor va fi de maximum 166,987.50 lei (37.500 eur)
Ajutorul de minimis se va acorda către beneficiar în două tranșe, după cum urmează:
a. O tranșă inițială de maximum 75% din valoarea ajutorului de minimis, așa cum a fost acesta aprobat în cadrul planului de afaceri și contractului de subvenție încheiat.
b. O tranșă finală reprezentând diferența până la valoarea totală a ajutorului de minimis, după ce beneficiarul ajutorului de minimis face dovada că a realizat venituri reprezentând minimum 30% din valoarea tranșei inițiale primite.
Pentru informatii suplimentare:
Bogdan Ciocanel
Tel. 0744346602
e-mail: bogdan.ciocanel@irecson.ro
- Log in to post comments